Politiek
Kiezersbedrog PDF Afdrukken E-mail
donderdag 04 februari 2010
Bijna heel Nederland roept al jaren dat partijen de kiezer voor de verkiezingen zouden moeten laten weten met welke partij of partijen ze na de verkiezingen willen gaan regeren. In Meerssen loopt een schrijver rond die daarover duidelijkheid geven kiezersbedrog noemt. Het kan verkeren.
In de Geulbode van deze week staat een niet ondertekend opiniërend stukje waarin de combinatie PvdA GroenLinks D66 (lijst 4) wordt verweten te kiezen voor een coalitie met VVD en Partij Groot Meerssen. Waarmee ze de goede samenwerking in de coalitie van dit moment – VVD, PGM en PvdA/GroenLinks – wil onderstrepen. Niets mis mee, denken wij van PvdA GroenLinks D66.
Wel betekent ons besluit ongetwijfeld dat partijen als CDA en lijst Jo Dejong zich bij voorbaat buiten spel geplaatst voelen als het om coalitievorming na de verkiezingen gaat. Het is namelijk nog maar de vraag of ze samen aan een meerderheid kunnen komen. En als ze al samen een meerderheid halen, of ze dan wel samen door één deur kunnen.
Overigens is het natuurlijk ook nog maar de vraag of de bestaande coalitie zich in de gunst van de kiezer mag weten. Het is zaak uiterst terughoudend te zijn als het om verwachtingen met betrekking tot het aantal zetels gaat. In dat opzicht heeft de schrijver van het stukje gelijk. Het is de kiezer die beslist. En zo hoort het ook.

Meerssen – donderdag 4 februari 2010
Laatst geupdate op ( donderdag 04 februari 2010 )
 
Folderen PDF Afdrukken E-mail
woensdag 03 februari 2010
Vanmiddag lopen folderen in Schietecoven, Humcoven en Humcovenderveld. Allemaal gemeente Meerssen. Op 3 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ik sta nummer 2 op de lijst PvdA GroenLinks D66. Misschien ben ik binnenkort raadslid.
In anderhalf uur 200 verkiezingsfolders in allerlei brievenbussen – veel roestvast staal met kunststof binnenmantel - gegooid. Dan merk je pas hoe anders onze lijst PvdA GroenLinks D66 in het straatbeeld aanwezig is. Overal achter de ramen poster met hoofden. Wij hebben alleen een poster met de kop van onze lijsttrekker. Een bewuste keuze, overigens. Wij gaan voor de inhoud.
In de gemeente Meerssen heerst – zoals in zo veel andere gemeenten – een echt koppencultuur. Hier haal je met name stemmen door je hoofd op een poster te laten zetten en die in je buurt uit te delen. En dan achter de ramen tegen te komen. Mensen moeten je herkennen. Wat er allemaal uit je hoofd komt lijkt veel minder belangrijk. Op de belangrijkste poster van partij Jo Dejong, lijst 5, prijkt Jo die een koe bij de horens vat. Ik heb al mensen horen vragen wie van de twee nu eigenlijk Jodejong is.
Ik kom tijdens het folderen een mevrouw tegen die het lokale huis-aan-huisblad rondbrengt. We lopen folderend samen op en ze maakt een gebaar dat zegt dat ze mijn folder voor het laatste huis in de straat mee zal nemen en ze neemt mijn folder aan. Dank u wel mevrouw. Aardige mensen. Als rechtgeaarde PvdA’er weet je nog wat je daarmee moet doen. Geen reclamecampagne voor nodig. Even later kom ik haar weer tegen en zeg tegen haar dat ik ook wel even wat bladen voor haar kan meenemen. Niet nodig hoor, zegt ze, ik doe dit om lekker te wandelen. Mij lijkt dat ook wel zo’n beetje de beste reden die je kunt hebben om brievenbussen te bezoeken. Of ze dan ook voor zichzelf een folder van mijn lijst wil? Nee, zegt ze, ik stem altijd op een vrouw. Ik zeg dat wij die ook op de lijst hebben. Ze aarzelt en zegt dat ze stemt op iemand die altijd voor haar vereniging opkomt. Wie ben ik om haar te bekeren.
Maar, het tekent wel de situatie. Wij kunnen als lijst waarschijnlijk rekenen op landelijk georiënteerde kiezers en op een enkele vriend of kennis. De lokalo’s moeten het hebben van vrienden, bekenden en belanghebbenden. Dat is een van de patronen die we willen doorbreken. Dat de opvatting postvat dat raadsleden allereerst een visie hebben en daarnaar handelen. Als in de slipstream daarvan ook hun buren, vrienden, familieleden en andere bekenden nog een voordeeltje halen, dan is dat okee. Maar het is geen doel.

Meerssen – 3 februari 2010
Laatst geupdate op ( woensdag 03 februari 2010 )
 
Ze PDF Afdrukken E-mail
zaterdag 09 januari 2010
Deze week veel discussie over het sneeuwvrij maken en houden van de stoep voor je huis. Maakt weer eens duidelijk hoe sommige mensen denken. Een mevrouw laat in de krant weten dat ze het pad door haar tuin van voordeur tot stoep schoonmaakt. De stoep is van de gemeente. Dat moeten ze zelf maar doen. En ik maar denken dat wij met z’n allen de gemeente zijn.

Meerssen - zaterdag 9 januari 2010
Laatst geupdate op ( zaterdag 09 januari 2010 )
 
Bezuinigen PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 30 juni 2009
In de Meerssense politiek gaat het er nu echt op aankomen. Er is een forse bezuinigingsronde op til en als het om geld gaat, dan leer je de zaak en zijn mensen pas echt kennen. De laatste dagen ben ik bezig geweest met stukken als Bestemming begrotingsoverschot 2008, Beheersrekening 2008 en Beheersprogramma 2009, Eerste berap 2009, kadernota 2010 -2013 en het Meerjareninvesteringsplan 2010-2013 door te akkeren. Van dat soort stukken word ik sowieso niet vrolijk maar nog minder vrolijk stemt het idee dat je daar met de rode pen doorheen moet. In 2013 dreigt een structureel tekort van pak ‘m beet twee miljoen en in de aanloop in de jaren daar naartoe liggen de saldi ook – zwaar – onder het vriespunt.
Als Partij van de Arbeid/GroenLinks willen we dat er duidelijke uitgangspunten en protocollen onder de gemeentelijk uitgaven en baten komen te liggen. Niet dat die geheel ontbreken. Integendeel. Er is door College en ambtelijk apparaat al veel werk verzet. Neemt niet weg dat sommige uitgaven nog altijd uit de lucht lijken te komen vallen. Het gaat wat ver om te beweren dat wie het eerst het hardst schreeuwt en de beste vrienden heeft het meest kan halen maar enige poging tot nog meer transparantie gaan wij in elk geval ondernemen. Een goede gemeente gaat goed met het haar toevertrouwde geld om.
Wij willen uitdrukkelijk staan voor het algemeen belang. Een gemeente heeft de taak goed voor haar burgers te zorgen en dan ook voor elke burger even goed. Voor elke burger even goed wil overigens niet altijd zeggen voor elke burger op dezelfde manier en in dezelfde mate. Extra inspanning vragen de zwakkeren en kwetsbaren in de samenleving en dat laatste mag gezegd worden omdat een gemeente behalve een organisatie ook een gemeenschap is en in een gemeenschap zorg je voor elkaar. Gaat het de burgers goed, zijn zij tevreden, onder andere omdat zij om zich heen rechtvaardigheid zien, dan wordt dat ook zichtbaar in de kwaliteit van de gemeenschap. In haar sociale samenhang, haar ambities, haar uitstraling en de dynamiek die daardoor ontstaat.
Waar wij dus in elk geval niet voor staan is cliëntelisme, in gewoon Nederlands vriendjespolitiek. We willen dat de gemeente haar – schaarse – geld transparant besteedt en naar haar burgers (terug)sluist. De gemeente heeft een basistaak en kan daar in tijden van grote voorspoed een plusje bovenop doen maar moet zich in tijden van crisis op haar basistaken terugtrekken. Het zal nog een flinke discussie worden over waar de basis ophoudt en het plussen begint. We zullen er ook niet in één jaar uit zijn. Wat ik oprecht hoop is dat die discussie in openheid en sans racune gevoerd kan worden.
Laatst geupdate op ( dinsdag 30 juni 2009 )
 
Meedoen PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 17 april 2009
Sinds enige tijd ben ik actief in de politiek. In de gemeente Meerssen. Het is een prachtige gemeente. Weliswaar ingeklemd tussen van alles en nog wat en met een beperkte invloed maar wel een gemeente met een heel eigen karakter. Ook daarom past het niet te zeggen dat het belang van mijn activiteit betrekkelijk is. Wel kan het zijn dat mijn concrete bijdrage beperkt is.
Bovendien wil die beperkte invloed van Meerssen niet zeggen dat het besturen van Meerssen er niet toe doet. Wie er woont plukt er dagelijks de vruchten van én ergert zich voor en na groen en geel. Maar, iedereen die er een bijdrage aan levert, doet per definitie goed werk. Misschien dat het niet altijd goed uitpakt maar het is wel belangrijk. Net zo belangrijk als het besturen van Europa, Nederland of een provincie.
Of je politici nou lamzakken vindt of niet, ze nemen wel de beslissingen waar je mee verder moet. Aan de kant staan schreeuwen helpt niet. Wie invloed wil hebben op de uitslag ervan moet meedoen aan het spel. Als je meer op de achtergrond mee wilt doen, ga je stemmen als er verkiezingen zijn. Als je elke dag mee wilt doen, word je lid van een politieke partij, sta je op de lijst voor de verkiezingen en word je mogelijk lid van de Raad.
Of je neemt deel aan actiegroepen die het bestuur van de gemeente proberen te beïnvloeden. Of aan werkgroepen waarin plannen worden uitgewerkt op basis van wat betrokken burgers – de échte ervaringsdeskundigen – van het een of het ander vinden. Ik heb inmiddels besloten als burger namens de Partij van de Arbeid lid te zijn van enkele raadscommissies. Die filteren stukken die het College van Burgemeester & Wethouders aan de Raad wil voorleggen. Dat is ontzettend leuk werk. Het geeft je als burger de kans kritische vragen te stellen. En in een aantal gevallen samen met de raadsleden in die commissies te voorkomen dat zaken naar de Raad gaan die daar nog niet echt klaar voor zijn.
Ik heb er in elk geval voor gekozen meer mee te doen dan ik tot nu toe gewend was. Jarenlang heb ik met mijn communicatiebureau voor een grote Limburgse gemeente in de groei de wekelijkse informatie naar de burgers verzorgd. Dat vond ik een mooie klus. Zakelijk zeker maar met name ook omdat ik het belangrijk vind dat burgers weten hoe de vlag er in hun gemeente bij hangt. Dat geeft alle burgers de kans mee te doen. Besturen is namelijk van iedereen. Maar dan moet je wel mee willen doen. En de gemeentelijk organisatie moet echt naar buiten durven treden. Voor haar geldt: vertel wat je weet en je komt te weten wat je te doen staat.
Laatst geupdate op ( vrijdag 17 april 2009 )
 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 Volgende > Einde >>

Resultaten 21 - 25 van 27