Kloof PDF Afdrukken E-mail
dinsdag 30 oktober 2012
Het wordt veel gehoord tegenwoordig, er gaapt een gigantische kloof tussen overheid en burger. En dat is waar. Althans gedeeltelijk, want lokaal is de band tussen burger en raadslid, bijvoorbeeld, soms ook wel eens aan de erg krappe kant. Het raadslid bekleedt op papier een functie zonder last en ruggespraak, terwijl de burger vooraanstaand bestuurslid van de voetbalvereniging is. En noch de burger, noch het raadslid verlaat het huis graag zonder pet. Of meer petten. Een koutje is snel gevat, immers.
Maar goed, die kloof. Het beeld is dat bestuurders onbetrouwbare zakkenvullers zijn. En ik kan me daar iets bij voorstellen. Er zijn legio berichten over hoe sommigen van hen hun eigen belang groter maken dan het algemeen belang. Of anderen, zeg vriendjes, mee laten profiteren van hun bijzondere positie. Van de macht die hen op de eerste plaats is toevertrouwd om de gemeenschap welvarend en gezond te houden. Gelukkig realiseren veel bestuurders zich nog altijd dat één pet voldoende is om geen kou te vatten.
Voor zover er een kloof is, mag die van mij best wat minder gapen. De overheid mag best wat meer van achter zijn bureau of balie de straat op gaan. De burger mag best wat minder naar de overheid wijzen als er in zijn omgeving iets te doen valt. De kans dat je elkaar dan van alles en nog wat gaat lopen verwijten is dan een stuk minder. In het besef dat je het met elkaar zult moeten doen, ligt ook de kans dat het contact beter wordt. Uitgangspunt moet zijn dat de overheid de burger dient maar ook nee zegt als het algemeen belang daarom vraagt.
Spannend is natuurlijk dat niet elk raadslid hetzelfde denkt over wat het algemeen belang is. En wat je precies moet doen om dat te dienen. Ik denk dat het in het algemeen belang is dat mensen zich - nog - beter thuis voelen in hun eigen leefomgeving. De overheid, en in het bijzonder de gemeente, mag daarom wat mij betreft meer aan de burgers overlaten, zonder ze te laten vallen. Belangrijke taak van de gemeente is het voortouw te nemen in de burgers te prikkelen tot zorgzame deelname aan elkaars leven.
Dan komt het met die kloof wel goed.
 
< Vorige   Volgende >